
Regen Daisy (Dimorphotheca pluvialis)
De regenmadelief (Dimorphotheca pluvialis) is een soort madelief met lange bloemblaadjes, die meestal bloeit in droge gebieden en bekend staat als de «Afrikaanse madelief», omdat het een soort is die uitsluitend in Namibië voorkomt. Tegenwoordig wordt de plant gebruikt als sierplant, maar de zaden kunnen ook gebruikt worden om harsen te produceren, aangezien ze grotendeels bestaan uit dimorfocolisch zuur.
De regenmadelief komt oorspronkelijk uit de zuidelijke delen van Afrika, waar hij goed gedijt in zijn natuurlijke omgeving. De regenmadelief heeft zich inmiddels verspreid en is inmiddels geïntroduceerd in verschillende regio’s in Europa, Azië en Amerika. Bovendien is de regenmadelief gekweekt, wat erop wijst dat de plant zich goed kan aanpassen en ook buiten zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied een groot groeibereik heeft.
Water geven: De regenmadelief komt oorspronkelijk uit droge gebieden. Hij houdt water vast en geeft de voorkeur aan drogere omstandigheden. Ze gedijen goed bij een gematigde luchtvochtigheid en verdragen korte periodes van droogte, waarbij ze wekelijks water nodig hebben. De regenmadelief wordt meestal buiten gekweekt en vertoont gevoelig gedrag, zoals het sluiten van de bloemen voordat het gaat regenen.
Bemesten: Geef regenmadeliefjes twee keer per week in het voorjaar en de zomer meststof met een hoog fosforgehalte, en daarna maandelijks in de herfst. Gebruik een oplossing ter sterkte van een kwart. Stop met bemesten in de winter. Zorg voor voldoende drainage om wortelverbranding te voorkomen. Korrelvormige of in water oplosbare opties kunnen de bloemen, de groeikracht en de wortelontwikkeling verbeteren.
Snoeien: De regenmadelief bloeit lang en moet in het vroege voorjaar gesnoeid worden om dode stengels te verwijderen en nieuwe groei te bevorderen. Door extra snoei krijgt de plant vorm, terwijl u door het regelmatig verwijderen van uitgebloeide bloemen de bloei verlengt. Schone sneden boven de bladknopen verbeteren de gezondheid en esthetiek en zorgen voor een levendige uitstraling.
Referentie: https://www.picturethisai.com/es/wiki/Dimorphotheca_pluvialis.html